Geschiedenis van

Communicatie en taal

 

Albert Edelfelt - Dame die een brief schrijft, 1887, (cropped) / Bron: Wikimedia Commons / Nationalmuseum

 

Communicatie is alles, wordt vaak gezegd. Als dat waar is, kan de geschiedenis van die communicatie alleen maar belangrijk zijn. In ieder geval waren de manieren waarop mensen in het verleden met elkaar communiceerden belangrijk voor hen. Net zoals ook wij dagelijks niet alleen bezig zijn met de communicatie zelf, maar ook met de middelen die ons daartoe ter beschikking staan.

Lees in de hieronder vermelde artikelen meer over de geschiedenis van communicatiemiddelen, schriften, talen en het versturen en bezorgen van berichten op verschillende tijden en plaatsen in de geschiedenis. 

Beter schrijven op kleitabletten met het oudste schrift

Vanaf 3300 v. Chr. ontwikkelden de Sumeriërs, een Mesopotamisch volk, in stappen het spijkerschrift. Daarmee konden ze beter op kleitabletten schrijven dan met het beeldschrift dat ze tot dan toe gebruikten. Zo werden ze de bedenkers van het oudste schrift uit de geschiedenis. 

Voorloper van de elektrische telegraaf

Tussen 1794 en ±1860 hebben een aantal mechanische voorlopers van de elektrische telegraaf dienst gedaan.  Ze werden 'optische telegraaf' of 'semafoor' genoemd en als ze verplaatsbaar waren sprak men van een 'lopende telegraaf'. Ze deden de mensen versteld staan met hun razendsnelle berichtverzending.

Van officier tot boodschappenjongen

Door de hele geschiedenis heen hebben mensen belangrijke en dringende berichten gehad voor anderen, die ze zelf niet lijfelijk konden bezorgen. Afhankelijk van tijd en plaats ontstonden verschillende methodes om dergelijke boodschappen toch door te geven, maar de op afstand meest gebruikte daarvan was die van de koerier of boodschapper.