Geschiedenis van

Communicatie en taal

 

Albert Edelfelt - Dame die een brief schrijft, 1887, cropped / Bron: Wikimedia Commons / Nationalmuseum

 

Communicatie is alles, wordt vaak gezegd. Als dat waar is, kan de geschiedenis van die communicatie alleen maar belangrijk zijn. In ieder geval waren de manieren waarop mensen in het verleden met elkaar communiceerden belangrijk voor hen. Net zoals ook wij dagelijks niet alleen bezig zijn met de communicatie zelf, maar ook met de middelen die ons daartoe ter beschikking staan.

Lees in de hieronder vermelde artikelen meer over de geschiedenis van communicatiemiddelen, schriften, talen en het versturen en bezorgen van berichten op verschillende tijden en plaatsen in de geschiedenis. 

 

 

Voorloper van de elektrische telegraaf

Tussen 1794 en ±1860 hebben een aantal nog niet-elektrische maar wel mechanische voorlopers van de telegraaf de mensen versteld doen staan met hun razendsnelle berichtverzending. Ze werden 'optische telegraaf' of 'semafoor' genoemd en als ze verplaatsbaar waren sprak men van een 'lopende telegraaf'. Zij zijn de eerste communicatiemiddelen die werkten met een netwerk van 'lijnen', en daarmee de oudste vorm van telecommunicatie. De belangrijkste uitvinders van deze systemen waren de Fransman Claude Chappe, de Fin Abraham Edelcrantz, de Brit George Murray en de Nederlander Antoine Lipkens.


Van officier tot boodschappenjongen

Door de hele geschiedenis heen hebben mensen belangrijke en dringende berichten gehad voor anderen, die ze zelf niet lijfelijk konden bezorgen. Afhankelijk van tijd en plaats ontstonden verschillende methodes om dergelijke boodschappen toch door te geven, maar de op afstand meest gebruikte daarvan was die van de koerier of boodschapper. Militairen, goede renners of stadsjongens die probeerden de boodschap zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen en eventueel een antwoord mee terugnamen.