Villa Voorheen geopend!

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 09:24

Op 12 oktober 2023 was het zover. De voordeur van historisch blog Villa Voorheen ging open voor digitale bezoekers. Iedereen is van harte welkom! Dus treed binnen in ons huis, neem een kopje koffie of thee en dompel je onder in de geschiedenis. Ontdek dat andere tijden ook altijd andere werelden opleveren.

 

 

Albert Lynch - Vrouwen nemen de thee, 1890-1912. Bron: Wikimedia Commons / Lima Art Museum

 

Villa Voorheen zal je niet alleen over andere tijden en plaatsen vertellen, maar zal je die ook zoveel mogelijk proberen te tonen met afbeeldingen. Tenslotte kan dat op het internet gemakkelijker en goedkoper dan in druk. Onze doelstelling daarbij is niet alleen de tekst te illustreren, maar ook een sfeer op te roepen die bij de betreffende tijd en locatie past.

 

De eerste twee artikelen

Omdat Villa Voorheen zelf een communicatiemiddel is, vonden we het leuk om te beginnen met twee onderwerpen uit de geschiedenis van communicatie. Onze website wordt in de vorm van nullen en enen via een elektrisch geladen lijntje bij jullie lezers aangeleverd, maar ooit had het bezorgen van boodschappen heel wat meer voeten in de aarde. Een stuk avontuurlijker was dat overigens wel, zoals het verhaal van de koerier laat zien.

Door bijna de hele geschiedenis heen moesten koeriers en boodschappenjongens er te voet, per boot of met een rijdier op uittrekken om belangrijke berichten zo snel mogelijk te bezorgen, terwijl mogelijke gevaren en vijanden op de loer lagen. Deze mannen werden maar zelden bekend van naam, wat in relatie tot hun vaak heldhaftige optreden niet helemaal eerlijk lijkt.  

 

Lees hier meer:

Geschiedenis van de koerier tot 1880

Van officier tot boodschappenjongen

 

 

Pas in de aanloop naar het jaar 1800 kwam er voor het eerst zicht op mechanische berichtverzending, toen ene Claude Chappe Frankrijk verrijkte met de semafoor. Aan dit systeem kwam nog geen elektriciteit te pas en veel hedendaagse mensen weten niet wat een semafoor is, maar de eerste baanbrekende stappen in de richting van de digitale snelweg waren wel degelijk gezet. Alle reden dus om eens nader kennis te maken met deze uitvinding, zijn uitvinder en enkele navolgers die al snel opstonden. 

 

Lees hier meer:

Geschiedenis van de semafoor

Voorloper van de elektrische telelgraaf

 

Met de bedoeling er nog vele te laten volgen, sluiten we dit eerste nieuwsbericht af. Veel leesplezier gewenst!

Redactie Villa Voorheen

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.